Deventer – Op 19 november 2019 was er weer een bijzonder Veteranencafé in Grand Café De Heeren. De Amerikaanse Lynn Dressel kwam vertellen over haar militaire loopbaan tussen 2000 en 2010 en haar uitzending naar Irak. “Het maakte wel wat in me los,” aldus een veteraan, die kwam luisteren naar haar verhaal.

     

Lynn wilde altijd al militair worden. Het zat in haar bloed. Ze melde zich aan en ging in opleiding. De uitzending naar Irak volgde. In de USA is het gewoonlijk om voor minimaal een jaar te worden uitgezonden. Maar Lynn werd voor bijna drie jaar uitzonden naar Irak. “Ik had wel regelmatig vrijaf. Ik had soms twee weken verlof. En ik vermaakte me altijd wel aardig.’’

Maar Lynn werd met haar voertuig tijdens een patrouille getroffen door een IED (Improvised Explosive Device) en raakte gewond aan haar hoofd en arm. Maar bovenal werd zij mentaal getroffen. Zij werd gediagnostiseerd met PTSS. Ze zocht een ‘Veterans Hospital’ op en zocht hulp. Maar ook ontmoette zij haar huidige partner Clara.

Ze verhuisden naar Nederland en hier in Nederland voelt zij zich thuis. Er zijn soms wel grote verschillen tussen Nederland en Amerika, maar toch is dit haar thuis.

Tegenwoordig zijn Lynn en Clara gespecialiseerd in het geven van Yoga en Tai Chi.
Ze geven deze ‘therapie’ voornamelijk aan veteranen, maar ook aan hulpverleners zoals (ex)politiemensen of brandweermensen met PTSS.

Wij vonden het erg bijzonder dat Lynn haar verhaal met ons kwam delen. En de plusminus 35 gasten konden met haar ervaringen ook een deel van hun eigen ervaringen delen. Het geeft niet onder welke vlag je gediend hebt, de ‘Band of Brothers and Sisters’ blijft altijd!

Lynn, thank you so much for the story you shared with us. Clara, also thanks for your additions to Lynn’s story. We, from SVD, hope to welcome you again soon in our Veterans café De Heeren!

Ons volgende Veteranencafé is op dinsdag 17 december 2019! Schrijf alvast in je agenda dat de X-mas Party er weer aan komt! Hoe en wat? Dat laten we jullie uiteraard weten op Facebook en onze website.

Foto’s: Hans Nijs

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *