Video afspelen

Herdenking einde Tweede Wereldoorlog

15-08-2019

Lees verder

Deventer – Op 15 augustus was de herdenking in heel Nederland van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo ook in Deventer op het Grote Kerfhof bij het monument ‘De Wachtende Moeder’. 

De SVD was daar dit jaar voor het eerst aanwezig om namens de Deventer veteranen te herdenken, een krans te leggen en zo de betrokkenheid van de jongere veteranen te delen. Het was een mooie en ingetogen herdenking. De voorzitter van de Stichting Indië monument Deventer was blij verrast met onze aanwezigheid en waardeerde dit enorm.

Na afloop werden Ron Vloedgraven en Niels van Bockel geïnterviewd door Deventer Radio en Televisie. 

Filmpje van interview met Ron en Niels boven deze tekst te zien! 

 

 

Stichting Veteranen Deventer eindelijk een feit!


16-01-2019

Lees verder

Deventer – Op dinsdag 15 januari was het dan eindelijk zover. De akte werd ondertekend onder het toeziend oog van de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven en (waarnemend) burgemeester Ron König. Onder grote belangstelling en met veel genodigden, werd in Feestcafé de Tijd (naast de Heeren gelegen) de akte ondertekend. Mr. Sybe Kuipers en Mevrouw Lilian Thijsen waren namens Smalbraak Notarissen speciaal naar de Heeren gekomen om de akte te overleggen. Ook werd er een contract ondertekend met Grand café de Heeren voor een periode van 3 jaar.

Dag van de interviews

Dat Stichting Veteranen Deventer deze dag werd opgericht, is de (lokale) pers niet voorbij gegaan. Ron, Sabine en Niels werden s’morgens om 07.00 uur bij de voormalige Boreelkazerne in Deventer geïnterviewd tijdens een live radio interview door RTV Oost.Daarna waren Ron en Niels uitgenodigd bij Jeroen Schoppema in de ochtendshow: ‘’Schoppema schopt je je bed uit’’, van DRTV.Waarna nog een TV interview werd opgenomen.In de middag is Niels gebeld door de Stentor en heeft een interview afgelegd.En de dag na de oprichting heeft Ron nog een telefonisch interview afgelegd bij RTV Apeldoorn. Vrienden van SVD

Ook werd op deze avond ‘Vrienden van SVD’ gelanceerd. Waarbij een laagdrempelige vorm van samenwerking tussen SVD en diverse ondernemers mogelijkheid biedt. SVD kent 4 categorieën op dit vlak nl.: Member, Buddy, Bronzen Kruis Vriend en Ere-vriend van Verdienste.Met deze pakketten kan een vriend kiezen in welke vorm hij of zij SVD wilt doneren. Dat kan door middel van een geldbedrag maar ook in goederen.SVD streeft erna om elkaar te kunnen versterken.Doordat Grand café de Heeren en Smalbraak Notarissen al een vorm van ‘donatie’ hebben aangeboden, werden Martijn Gerretsen en Mr. Sybe Kuipers door het bestuur van SVD onderscheiden tot ‘Bronzen Kruis Vriend’. Dit door middel van een oorkonde en draagspeld.De Inspecteur Generaal der Krijgsmacht werd door het bestuur onderscheiden tot ‘Ere-Vriend van Verdienste’, ook met een oorkonde en draagspeld. Dit omdat hij de titel draagt: Inspecteur der Veteranen. Onder andere over dit onderwerp hield hij een kleine lezing in het Veteranencafé de Heeren.Hamer overdracht

De burgemeester droeg Ron Vloedgraven (voorzitter SVD) de hamer over als blijk van oprichting en waardering vooronze bewezen diensten tot zover. Met deze (voorzitters) hamer wordt symbolisch geuit dat SVD nu echt een stichting is. In het vervolg kunnen de vergaderingen van SVD aangevangen worden door de welbekende ‘hamerslag’ van de voorzitter.

Speciale gasten

SVD had ook zo’n 35 speciale gasten uitgenodigd om bij de oprichting van de stichting aanwezig te zijn. Zo waren bijvoorbeeld het Veteraneninstituut, 4 mei comité Deventer, diverse Veteranen stichtingen en verenigingen uit de nabije omgeving, diverse ondernemers uit Deventer en een wethouder aanwezig. Door het laagdrempelige samenzijn kon er ‘genetwerkt’ worden maar ook praten over wat veteranen en ondernemers voor elkaar kunnen betekenen. Wij van SVD, zijn blij dat hier in grote getale gehoor aan werd gegeven en danken ieder voor hun komst. Uiteraard waren er ook veel ‘vaste bezoekers’ aanwezig en kwamen zelfs veteranen uit Limburg om speciaal hier een hart onder de riem te steken.

Erelid van Verdienste

Secretaris van SVD Niels van Bockel, werd onderscheiden als ‘Erelid van Verdienste’, een hoogste onderscheiding opgesteld door het bestuur van SVD.Dit uiteraard buiten zijn medeweten om.Het bestuur besloot unaniem, in aanwezigheid, dat Niels deze onderscheiding toegekend kreeg per 15 januari 2019.Niels is 2 en half jaar geleden begonnen met Veteranen Deventer in de vorm van een Facebook pagina en de website veteranendeventer.nl. Het bestuur: ‘’ Zijn betrokkenheid, nauwkeurigheid, kritische blik, openhartigheid en toewijding zijn een voorbeeld voor vele andere vrijwilligers’’.Niels reageert: Die had ik niet zien aankomen! We hebben de stichting in een half jaar weten te lanceren! Maar dat hebben we samen met zijn zessen gedaan! Deze onderscheiding van jullie uit is met liefde gegeven, met liefde ontvangen en zal ik altijd met liefde dragen! Zichtbaar en onzichtbaar!’’

Het bestuur van SVD wil iedereen hartelijk danken voor hun komst en we hopen dat we ons nu nog meer kunnen inzetten voor de veteranen en hun thuisfront van de gemeente Deventer en omstreken!  

 

 


KNIL militair krijgt na 50 jaar eindelijk erkenning!

21-05-2019

Lees verderDecoratie Dhr. Hehakaya ereteken Orde & Vrede door burgemeester Konig

Deventer – Dinsdag 21 mei 2019 werd het voor de heer Hehakaya uit Deventer een dag waar hij 50 jaar op gewacht heeft. De in 1927 geboren KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) militair, kreeg in 1949 al het ereteken van Orde en Vrede toegekend. Door omstandigheden vanuit roerige tijden net na de oorlog en rond de jaren 50 zorgden ervoor dat de medaille en het bijbehorende certificaat, nooit de rechtmatige eigenaar had gevonden. 
 
Bij toeval werd 5 jaar geleden dit hiaat ontdekt bij het Veteraneninstituut. Het bestuur van Stichting Veteranen Deventer is uiteindelijk door de dochter van de heer Hehakaya gevraagd om de decoratie in een passende ceremonie vorm te geven. 
Aanvankelijk had de uitreiking van het ereteken in Hilversum plaats moeten vinden, echter liet de hoge leeftijd alsmede zijn fysieke toestand het niet toe de reis door Nederland te maken. 
 
Burgemeester Ron König werd bereid gevonden om de versierselen op te spelden. Nadat de burgervader prachtig woorden tot de aanwezigen had gericht, was een trotse heer Hehakaya het stralende middelpunt van de avond. Met een gebalde vuist van trots sprak de gedecoreerde: “Dat ik dit op mijn leeftijd nog mee mag maken, doet mij echt enorm veel.’’ Ook super fijn dat mijn dochter speciaal vanuit Spanje is overgevlogen om hierbij aanwezig te zijn. 

Deze decoratie was het begin van een mooie avond.
Temeer omdat het de aftrap gaf aan het 1 jarig bestaan van het Veteranencafé van Deventer. “Prachtig om dit te mogen doen voor ‘de veteraan’ uit onze gemeente. Dit is met recht een hoogte punt. Voor de heer Hehakaya zelf, voor onze stichting en voor alle aanwezigen in ons Veteranencafé,’’ aldus een trotse voorzitter van de Stichting Veteranen Deventer Ron Vloedgraven. 

Het programma van het Veteranencafé ging vervolgens nog verder met een lezing van overste Jaap Boreel als officiële nazaat van de oprichter en als militair arts van de Huzaren van Boreel. Waarna de muziek aan ging en er feest gevierd werd door de veteranen in Deventer, hun thuisfront en overige geïnteresseerden en gasten.

Lezing Militair Arts Overste Boreel
Het Veteranencafé is nu echt een feit: ”The Day After”

23-05-2018

Lees verderDeventer – Wat een avond! Wat een opkomst en wat een geweldige eerste veteranenavond! Wij hadden het alleen maar gehoopt, nooit verwacht en toch gekregen. 
 
In de aanloop naar de veteranenavond waren Ron Vloedgraven en Niels van Bockel eerst nog uitgenodigd voor een interview bij Deventer Radio (DRTV). Dat was niet helemaal de planning maar we hebben toch een mooi interview kunnen neerzetten. We konden beide goed aangeven waar het Veteranencafé voor staat en hoe we het in de toekomst gaan en willen aanpakken. 

Na het interview werd er snel koers gezet naar de Heeren. Eerst even een snelle hap (overigens kun je hier heerlijk tafelen) en gelijk weer aan het werk om het café op te vrolijken en in te richten voor de opening! 

Vanaf 18:15 – 18:30 uur druppelden de eerste veteranen en thuisfront al binnen. En ook de burgemeester en Marco Kroon waren mooi op tijd!

Een praatje van de burgemeester, interview met Marco Kroon, praatje Jan Wolters en het voorstellen van het nieuwe team van Veteranen Deventer. Waarna er eindelijk geproost kon worden op het begin van het Veteranencafé!

Binnen werd alsmaar warmer en warmer, maar de gezelligheid bleef er goed in. Na het officiële gedeelte binnen, haasten iedereen zich naar de bar en nam zijn of haar drankje mee naar buiten.

We hadden voor een militair tintje gezorgd in de vorm van de The Highland Regiment Pipes and Drums. Zij speelden vol gevoel het nummer Amazing Grace. Waarna een moment  stilte in acht werd genomen en gevolgd door het Wilhelmus met onze eregroet.

Wij zijn trots en tevreden! Wij hebben genoten en wij hopen jullie ook! 19 juni hebben we de tweede ontmoetingsavond in het Veteranencafe de Heeren in Deventer. Vanaf 19:30 uur bent u weer welkom! Wij gaan druk bezig voor de veteraan en het thuisfront!