DEVENTER – Afgelopen zaterdag 27 juni 2020 was het de Nederlandse Veteranendag. Elke laatste zaterdag van de maand juni worden zo’n 110.000 veteranen die in Nederland geregistreerd staan, geëerd en herdacht door de Nederlandse staat en haar burgers.

Afgelast
Vanwege de COVID-19 maatregelen waren de festiviteiten op het Malieveld in Den Haag en het defilé, waar jaarlijks zo’n 4.000 veteranen langs de koning marcheren, afgelast. Maar er werd wel degelijk aandacht besteed aan de Nederlandse Veteranendag.
Op NPO 1 zorgde de NOS ervoor dat er live kon worden meegekeken naar de speciale uitzending vanuit de Ridderzaal met koning Willem-Alexander, de minister-president, de minister van defensie, een aantal veteranen en een scholier. Er werden verhalen verteld, er waren enkele muzikale optredens en de ministers spraken hun respect en erkenning uit.
Op NPO 2 verzorgde de NOS ’s avonds een samenvatting. Beiden programma’s zijn onder andere nog terug te kijken op de site www.veteranendag.nl.

Ontmoeten
Veel veteranen en hun thuisfront, kijken heel lang van tevoren uit naar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Daar komen vanuit heel het land veteranen en het thuisfront samen. De maten van vroeger of tegenwoordig, kunnen elkaar weer ontmoeten en er worden weer veel ervaringen en verhalen uitgewisseld. Ook voor het thuisfront is dit een geweldig evenement. Zij worden er ook bij betrokken, omdat de militair zonder een sterk thuisfront niet goed functioneert. Dit jaar gingen alle festiviteiten in Den Haag niet door vanwege de COVID-19 maatregelen.

Veteranencafé
De Stichting Veteranen Deventer nodigde de veteranen van Deventer (en hun thuisfront) uit op het terras van café De Heeren (bij café De Heeren mogen altijd op elke derde dinsdag van de maand de Veteranencafé’s worden georganiseerd). Zo konden de veteranen, uit Deventer en omgeving, toch samen de Nederlandse Veteranendag vieren en doorbrengen met mede-veteranen en thuisfront.
‘’Er is altijd een sterkte behoefte om elkaar op dit soort dagen te ontmoeten, helemaal nu we in de ‘corona-tijd’ zitten. Daarom hebben we een ‘mini-Veteranendag’ georganiseerd in ons Veteranencafé De Heeren’’, aldus Niels van Bockel, organisator van deze middag. Er waren zo’n 20 veteranen en thuisfront aanwezig die met elkaar proosten op alle veteranen.

Foto’s van de dag zelf zijn te vinden op onze Facebook pagina!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *